Receptappen MatFröjd – smart och enkel mat för seniorer

fiskfärdsbiff med recept

Nuvarande status

Produkten/tjänsten finns att tillgå på svenska marknaden.

Broschyr och hemsida

Kategori

Produktbeskrivning

MatFröjd är en lättillgänglig och pedagogisk receptapplikation för seniorer själva och deras anhöriga/volontärer men även för hemtjänstpersonal. MatFröjd ger inspiration för att planera och skapa måltider, så att både måltidssituation och livskvalitet påverkas positivt.
Syftet är att öka livskvaliteten hos äldre och stärka deras hälsa samt behålla eller öka deras fysiska funktioner och psykiska samt sociala välbefinnande. MatFröjd-appen ger inspiration genom härliga, aptitretande bilder som ger matlust och matglädje. Recepten är enkla att följa med anvisningar steg-för-steg.

Produktbilder

Behov och nytta

MatFröjd innehåller recept för frukostar, mellanmål, aptitretare, luncher/ middagar, kvällsmål, drycker, sängkantsmeny, smakförstärkare, resträtter med mera. Recepten i MatFröjd-appen är anpassade för äldres specifika behov med tips för anpassningar när det gäller energi, berikning, specialkost mm. I MatFröjd-appen finns 170 recept. MatFröjd har utvecklats i nära samarbete med referens- och testgrupper, och målgruppen har haft stort inflytande över slutresultatet. Dessutom ger MatFröjd ett verktyg för att välja, inhandla och tillaga mat med hänsyn till kvalitet och hälsa.

Exempel på produktimplementering

Fem kommuner har varit med och testat och tagit fram receptappen MatFröjd; Alingsås, Lidköping, Uddevalla, Kungälv, Munkedal. Appen är kostnadsfri.

Produkten hanterar inte personuppgifter

Receptappen MatFröjd är kostnadsfri och kan laddas ner till alla plattformar (smartphone, surfplatta och dator) från Appstore och Playbutiken. Läs mer på www.matforaldre.nu

Receptappen MatFröjd är kostnadsfri och kan laddas ner till alla plattformar (smartphone, surfplatta och dator) från Appstore och Playbutiken. Läs mer på www.matforaldre.nu

Kontakt

Länk till hemsida

Om företaget

Hushållningssällskapens samlade kompetens består av rikstäckande regionalt baserade, fristående och kunskapsbaserade organisationer som bildades i slutet av 1700-talet. Hushållningssällskapen har genom åren verkat för att utveckla och stimulera företagandet på landsbygden och främja en god livsmiljö i staden och på landet. Det finns 16 Hushållningssällskap i landet och ca 800 medarbetare. Hushållningssällskapens konsulter arbetar inom verksamhetsområdena Lantbruk, Landsbygd, Mat och Miljö. Hushållningssällskapen har cirka 35 000 medlemmar.

Hushållningssällskapet har både djup och bred kunskap inom hälsa genom våra matkonsulter. Samtliga med akademisk utbildning och lång erfarenhet inom området. Inom ämnesområdet Mat vill Hushållningssällskapen stimulera till hållbara och hälsosamma livsmedelsval. Det gör man genom att förmedla kunskap inom områdena mat, hälsa och miljö. Insatserna kan lika gärna handla om projekt som utbildningar med t.ex. föreläsningar, seminarier, utbildningar och utställningar. Teori varvas gärna med praktisk matlagning, experiment och provsmakning. Informationen baseras på Nordiska näringsrekommendationer och de svenska matråd som innebär bra mat både för hälsa och miljö.
Att arbeta med beteendeförändring genom att utveckla innovativa, intresseväckande, digitala verktyg har varit en stor del av arbetet de senaste åren. T ex har appar, filmer, poddar och hemsidor utvecklats för olika verksamheter. Större projekt som genomförts är t ex Fokus Matglädje, MAT-EKO, Mindrematsvinn.nu, MatStart, MatGlad, MatGlad-helt-enkelt, TAKK-för-maten, GoGlad och MatFröjd. Kopplat till dessa projekt har ofta studiematerial och annat material tagits fram för att ytterligare öka användningen och sprida projektens resultat till olika grupper

Rulla till toppen